Mest søgte sider

Har du spørgsmål?

Har du brug for input til dit projekt eller spørgsmål om vores produkter, så er vi klar – uanset om det er stort eller småt.

Kontakt os

Nyheder

Ove har kulturarven i fingrene

Originalt vindueshåndværk:

- Jeg viderefører en del af den klassiske arkitektur

Der er kun omkring ti personer i Danmark, der stadig beskæftiger sig med såkaldt håndkitning, som er en original håndværksdisciplin inden for vinduesfremstilling. En af dem er Ove Hygum Jensen, der snart kan fejre 35-års jubilæum hos Bøjsø Døre & Vinduer. Her viderefører han det traditionelle håndværk, som går helt tilbage til 1800-tallet, og han er således hver dag med til at bevare en lille del af den danske kulturarv i sit arbejde.

 

Det er nok de færreste, der kender til den originale håndværksdisciplin håndkitning, som var en metode, snedkere brugte tilbage i 1800- og 1900-tallet. Men hos vinduesproducenten Bøjsø er det fortsat et håndværk, der er en del af hverdagen. Her står en lille håndfuld medarbejdere nemlig dagligt og håndkitter størstedelen af alle virksomhedens vinduer, så der er et produkt på markedet, der passer til ældre og bevaringsværdige bygninger. En af dem er 56-årige Ove Hygum Jensen, som har været hos virksomheden i mere end 30 år, hvor han i 25 af dem har beskæftiget sig med håndkitning:

 

- Jeg startede hos Bøjsø for 35 år siden, hvor jeg i de første ti år var ansat i samleafdelingen, og derudover stod jeg i en periode også ved vakuumanlægget. Herefter begyndte jeg at håndkitte og har gjort det lige siden. Vi står som regel to til tre personer fast og kitter, hvilket kræver det helt rette håndelag for, at vores vinduer og døre får det helt rette finish, fortæller Ove Hygum Jensen.

 

Håndkitning er en klassisk disciplin inden for vinduesproduktion, der indgår som den sidste del af processen, inden vinduerne bliver pakket. At kitte vil sige at fæstne og tætne vinduet ved hjælp af en såkaldt kit, som minder om en slags fugemasse, der tørrer ud og bliver hård efter påføring. Ved håndkitning påfører man kitten langs vinduesrammen og trækker efterfølgende den overskydende kit af med en kniv.

 

- Vi håndkitter præcis, som man gjorde tilbage i 1800-tallet, så vi kan skabe en vinduesløsning, som passer til nogle af landets ældste bygninger. Og faktisk har vi hos Bøjsø fået specialfremstillet en kitmasse, der er baseret på linolie, lyder det fra Ove Hygum Jensen, der privat bor i Grindsted, som ligger cirka tyve kilometer fra arbejdspladsen hos Bøjsø i Vorbasse.

 

Bevaringsværdigt håndværk

Hos Bøjsø har man specialiseret sig i originalt håndværk til fredede og bevaringsværdige bygninger i næsten 50 år, og i den forbindelse er håndkitningen en vigtig del af at genskabe vinduets oprindelige detaljer og dermed bevare den klassiske byggestil rundt omkring i landet.

 

- Når man har arbejdet med vindueshåndværk i så mange år, som jeg har, kan man ikke lade være med at lægge mærke til vinduerne i ældre huse, når man kommer rundt i landets byer. Og her er det meget tydeligt, hvis håndværket ikke er i orden, eller hvis der er sat nye vinduer i, som ikke matcher den originale stil. Derfor er det også vigtigt, at vi bevarer oprindelige teknikker som håndkitning som en disciplin, da det er en lille – men vigtig del – af at bevare landets byggearkitektoniske historie, som vi eksempelvis ser i det indre København, Ribe og andre af landets ældste bydele, slutter han.

 

I bevaringsværdigt byggeri er det som regel et krav, at der anvendes materialer og metoder, som viderefører bygningens oprindelige arkitektur. Det kan eksempelvis være et krav, at der anvendes de særlige koblede vinduer, som hyppigt blev anvendt i det forrige århundrede, hvor alle vinduerne er kittet i hånden.