< Tilbage til Inspiration

Bindingsværkshus fra 1875 er vakt til live med respekt for historien

Bøjsø Møn 17

Eventyrstemning på Østmøn:

De fleste ville måske være løbet skrigende bort ved synet af den over 100 år gamle, firlængede gård med ødelagt bindingsværk og store huller i det slidte stråtag. Men for Lars og Lamia Hviid var det lige præcis det, de forgæves havde ledt efter i lang tid; en falmet skønhed, ja, nærmest en ruin, i den smukke, fredede natur på det østlige Møn, som de kunne kaste deres fælles kærlighed og en masse knofedt i. 

- Vi havde solgt vores hus på Amager, som vi havde købt som et håndværkertilbud og sat i stand for 25 år siden. Da børnene var fløjet fra reden, var vi klar til at kaste os over et nyt, fælles projekt. Vi er begge betaget af Østmøn, som er et fantastisk sted med et rigt dyre- og fugleliv i et imponerende, kuperet landskab, og da vi så gården, der ligger på vandreruten Camønoen og meget tæt på Møns Klint, faldt vi for det med det samme, siger Lars Hviid.

Bøjsø Møn 08

Koblede vinduer matcher oprindeligt udtryk

Stuehuset, der ifølge BBR er opført i 1875, men som muligvis er endnu ældre på grund af byggemetoden, var i ægteparrets øjne en usleben diamant, som de ville renovere og føre tilbage til, hvordan det oprindeligt så ud samtidig med, at det blev opgraderet til at kunne bo i det med moderne komfort.

Stråtaget blev istandsat, de rå murstensvægge blev isoleret indvending for at bevare det oprindelige bindingsværk, og der blev installeret jordvarmeanlæg til gulvvarme i hele huset som erstatning for det gamle, udtjente oliefyr.

- Vi har renoveret huset efter gamle, håndværksmæssige traditioner og med materialer og metoder, som er så bæredygtige og fornuftige som muligt. Vi ville allerhelst have beholdt de oprindelige vinduer og sat dem i stand, men de var desværre blevet udskiftet med nyere vinduer, som var blevet angrebet af råd og ødelagte af vind og vejr. Vi tyede derfor til koblede vinduer, som i høj grad kunne matche de oprindelige i stil og udtryk med smalle, håndkittede sprosser, samtidig med at de holder godt på varmen, fortæller Lars Hviid og fortsætter:

- Valget faldt på Bøjsø som leverandør, fordi vinduerne har en smuk finish, hvor der er kælet for detaljen, og hvor det æstetiske og funktionelle går op i en højere enhed. Huset har en bevaringsværdi på 3, så det var vigtigt, at vinduerne passede til husets oprindelige udtryk, og at de samtidig blev bygget efter specialmål, så de passede præcist til dette hus, hvor væggene er temmelig skæve. Vi vil desuden gerne kunne bruge huset året rundt, så med energivinduer inderst i de koblede vinduer har vi fundet den helt rigtige løsning.

Bøjsø Møn 45

Et omfattende projekt fyldt med glæde 

Bøjsø har leveret omkring 20 koblede vinduer samt to hoveddøre og to terrassedøre til huset. Med en elegant, mørkegrøn farve på ydersiden af både vinduerne og hængslerne giver de bindingsværket en smuk kontrast, mens den indvendige, hvide farve giver boligen et roligt udtryk. 

- Det har været et fantastisk projekt at lave sammen med min kone, og selv om vi har knoklet som dyr, har vi simpelthen haft det så sjovt undervejs. Det har været dyrt og besværligt og taget længere tid end forventet, men det har været det hele værd og har givet os så meget glæde og begejstring undervejs, og vi nyder virkelig resultatet af anstrengelserne nu. Det er en stor og lærerig oplevelse at bringe sådan et gammelt og slidt hus til live igen med udgangspunkt i husets historie og håndværk. Har man mod på det, er det bare at gå i gang, lyder det fra Lars Hviid. 

Tommy_Borg.jpg

Bestil rådgivning

Vi involverer os gerne i dit byggeprojekt, og kommer med inspiration og designforslag til netop din løsning.

Vores vinduer og døre er alle håndlavede kvalitetsprodukter, som produceres efter dine mål og ønsker

Bestil rådgivning

Loading...