< Tilbage til Inspiration

Drivhus og anneks forener oprindelig stil

Unikke tilbygninger matcher villa fra 1930

Som arkitekt sætter Gert Lindenskov stor pris på veludførte og æstetisk smukke huse og bygninger, og han ved, hvad han har med at gøre rent fagligt. Det var derfor også hans arkitektbaggrund, han tog udgangspunkt i, da han i 2022 gik i gang med et spektakulært byggeprojekt i sin private have på Gallemarksvej i Næstved.

I boligkvarteret er en stor del af husene bevaringsværdige, inklusive Gert Lindenskovs, der er opført i 1930. Det har derfor krævet stor omhu og blik for detaljen at opføre både et drivhus og et anneks i baghaven, som matcher den bevaringsværdige bolig med knap 100 år på bagen.

Bøjsø Anneks Næstved 07
Bøjsø Anneks Næstved 22

- Det har været helt afgørende at skabe en stærk arkitektonisk sammenhængskraft mellem de tre bygninger på grunden, og her har vinduerne naturligvis været centrale for det samlede udtryk. Jeg er i gang med en løbende udskiftning af husets originale vinduer fra 1930, og i respekt for huset og arkitekturen faldt valget på Bøjsø, som kunne levere vinduer i samme høje kvalitet som de originale. På den måde kan jeg både bevare æstetikken og opnå de energimæssige fordele ved moderne, koblede vinduer, siger Gert Lindenskov og fortsætter:

- Da jeg så gik i gang med de to tilbygninger i form af et drivhus på knap fem kvadratmeter og et anneks på ti kvadratmeter, skulle de selvfølgelig være i samme stil som selve huset. Der var derfor ingen tvivl om, at der også skulle være Bøjsø-vinduer her.

Håndkittede og tilpassede sprosser

Det er Gert Lindenskov selv, der har udarbejdet tegningerne til både anneks og drivhus. Han har haft stort fokus på at skabe harmoni i tilbygningernes facader, hvor der blandt andet er skrå vindueselementer i toppen samt smalle 19 mm sprosser, der er håndkittet. Disse matcher selve boligen, hvor kravet til sprossestørrelse i lokalplanen til det bevaringsværdige hus er netop 19 mm.

Sprosserne i de skrå vindueselementer er tilpasset, så de flugter med vinduerne nedenfor, og der er i det hele taget tænkt nøje over det samlede udtryk i både drivhus, anneks og bolig, som betyder, at alle tre bygninger spiller harmonisk sammen.

Bøjsø Anneks Næstved 23
- Der har hele vejen igennem processen været en gensidig respekt for mine tegninger på den ene side og Bøjsøs specialkompetencer, viden og høje kvalitet på den anden side, og det har givet et rigtig godt samspil og ikke mindst nogle flotte og velgennemtænkte løsninger. Gert Lindenskov
Bøjsø Anneks Næstved 19

Gennemgående glasstørrelse

De to tilbygninger er ikke underlagt specifikke krav til hverken æstetik eller energi, men for Gert Lindenskov har respekten for det samlede stilmæssige udtryk af både bolig, drivhus og anneks været det vigtigste. Derfor er der eksempelvis gennemgående glasstørrelser i alle tre bygninger, mens elementer i drivhus og anneks er ensartede. Den største forskel er i antallet af lag i glasset, hvor der i drivhuset er tale om etlagsglas, mens der er tolagsglas i koblede rammer i anneksets vinduer. Begge løsninger, som er specialfremstillet af Bøjsø.

- Der er ikke samme varmebehov i hverken drivhus eller anneks som i selve boligen, og derfor er valget faldet på mindst mulige antal glaslag for at lukke mest muligt lys ind i de to tilbygninger uden at gå på kompromis med hverken kvalitet eller udtryk, siger Gert Lindenskov, som fortsætter:

- Bøjsøs unikke løsninger og håndværk er af højeste kvalitet, og som arkitekt er jeg meget optaget af at bevare og bidrage til den høje arkitektoniske og æstetiske værdi, som en stor del af den danske bygningsmasse rummer. Jeg håber derfor, at jeg med mit lidt ekstraordinære valg kan være med til at inspirere andre, som dels gerne vil understøtte det bevaringsværdige, dels opføre nyt med respekt og blik for det oprindelige udtryk.

Bøjsø Anneks Næstved 34
raadvad-vinduet.jpg

Bestil rådgivning

Vi involverer os gerne i dit byggeprojekt, og kommer med inspiration og designforslag til netop din løsning.

Vores vinduer og døre er alle håndlavede kvalitetsprodukter, som produceres efter dine mål og ønsker

Bestil rådgivning

Loading...