< Tilbage til Inspiration

Palævilla på Frederiksberg

Bøjsø Frederiksberg 01

En kompromisløs renovering med stor respekt for de historiske detaljer

Da Torsten Krogh Rasmussen og Salith Andersen i slutningen af 2021 overtog en palævilla på Frederiksberg, var den temmelig slidt og trængte mildt sagt til et par meget kærlige hænder. Ikke desto mindre faldt parret pladask for villaens og ikke mindst områdets charme.

Villaen befinder sig nemlig på Kronprinsensvej som en del af Den Hvide By på Frederiksberg – et smukt og meget karakteristisk beboelseskvarter opført 1899-1900 som boliger til arbejdere på Frederiksberg Gasværk. Husene i området var blandt andet kendetegnet ved hvidkalkede, fyldige bygningskroppe og småsprossede palævinduer.

- Der er så utroligt meget historie i huset og i hele kvarteret, og vores oprindelige plan var derfor at føre huset tilbage til, hvordan det så ud – både indvendig og udvendig – da det blev opført for over 100 år siden. Det sendte os ud på lidt af en rejse, hvor vi startede med at få fat i de gamle tegninger af huset, så vi kunne se, hvordan vi skulle gribe renoveringen an for at gøre det helt rigtigt. Eksempelvis havde huset tidligere været delt op i to boliger – en på hver etage – og der ønskede vi at samle det til én bolig igen. Torsten Krogh Rasmussen
Bøjsø Frederiksberg 04
Bøjsø Frederiksberg 32

Renoveret efter alle forskrifter

Villaen er klassificeret som bevaringsværdig, og der findes desuden en vedligeholdelsesvejledning, som gælder for samtlige 45 dobbelthuse og syv enkelthuse, der er en del af Den Hvide By på Frederiksberg. Det har betydet, at alt fra sokkel, tegltag og skorsten til vinduer og døre er blevet renoveret efter alle forskrifter i huset på Kronprinsensvej.

- Særligt arbejdet med at vælge de helt rigtige vinduer til huset har været spændende i sig selv. Vinduerne betyder enormt meget for en ejendoms udtryk og er nærmest dens øjne og sjæl. Derfor var det vigtigt for os at finde en leverandør, som netop formåede at fremhæve sjælen og det autentiske look i vinduerne, og her var Bøjsø det rette valg for os, siger Torsten Krogh Rasmussen.

Vinduer med maskintrukket glas

Til huset på Frederiksberg har Bøjsø leveret i alt 12 vinduer samt en terrassedør med dobbeltdøre, som åbner ud mod haven. De nye vinduer matcher de oprindelige med samme antal og type fag og sprosser. Vinduerne er desuden lavet med maskintrukket glas, der giver en variation i glasset og samtidig gør genspejlingen mindre end i moderne glas.

Terrassedøren blev dog ændret en smule i forhold til den oprindelige dør, som var meget, meget smal. Parret brugte lang tid på at finde frem til den bedste løsning, så både respekten for husets historie blev bevaret og krav til moderne funktionalitet samtidig blev opfyldt.

Vi har investeret både energi og økonomi i valget af de helt rigtige vinduer og døre og er utroligt glade for resultatet. Det er en helt anden og langt bedre kvalitet end alt andet, vi havde kigget på, og både håndværket og træet er helt i top, siger Torsten Krogh Rasmussen.

Husets oprindelige vinduer var smukke og charmerende, men desværre for krævende for parret at renovere. Parret sørgede dog for at gemme vinduerne og havde dem på et tidspunkt stående i forhaven, hvilket blev lidt af et tilløbsstykke for hele kvarteret.

Bøjsø Frederiksberg 33 Redigeret
Forbipasserende spurgte nysgerrigt ind til vinduerne, telefonen ringede, og der lå sågar beskeder i brevkassen. Folk var meget interesserede i de gamle vinduer, og de blev hurtigt reserveret til andre huse her i Den Hvide By eller til kolonihavehuse. Vi har virkelig kunnet mærke, at vinduerne betyder rigtig meget, og vi er så glade for, at andre har kunnet bruge dem. Torsten Krogh Rasmussen

Ført tilbage til oprindelig arkitektur

Den smukke palævilla på Kronprinsensvej har i det hele taget været et omfattende projekt for parret, som har nydt det store arbejde med at føre huset tilbage til den oprindelige arkitektur.

Vi er virkelig blevet grebet af stemningen omkring huset og hele kvarteret – det er nærmest umuligt at undgå, tror jeg. Det har været enormt spændende at dykke ned i de gamle tegninger og genskabe både de store linjer og de små detaljer. Vi bruger eksempelvis de oprindelige døre og fodtrin indvendigt, og på førstesalen var der opsat nogle meget høje paneler på væggene, som vi har taget ned og på sigt vil restaurere, så de senere kan sættes op igen, forklarer Torsten Krogh Rasmussen og fortsætter:

Udvendig har vi ligeledes fået genskabt taget med teglrækker i oprindelig længde, men da man ikke længere kan få teglsten i samme korte størrelse som de oprindelige, har vi skåret hver enkelt teglsten til. På samme måde har vi fået genskabt husets skorsten, som var fantastisk flot med fire toppe i hvert hjørne. Skorstenen var dog meget medtaget efter over 100 års levetid, så med hjælp fra virkelig dygtige og engagerede håndværkere fik vi lavet en ny efter aftryk fra en anden, tilsvarende skorsten fra en anden villa i kvarteret. Der er generelt en meget stor respekt for husenes unikke historie, og det giver en særlig dynamik i bydelen. Når man bor eller køber hus i Den Hvide By, vil man gerne værne om historien, og den respekt er meget værdsat, siger Torsten Krogh Rasmussen.

Bøjsø Frederiksberg 28

Bestil rådgivning

Vi involverer os gerne i dit byggeprojekt, og kommer med inspiration og designforslag til netop din løsning.

Vores vinduer og døre er alle håndlavede kvalitetsprodukter, som produceres efter dine mål og ønsker.

Bestil rådgivning

Loading...