< Tilbage til Nyheder

Bøjsø byder på stolte håndværkstraditioner på Building Green 2024

Building Green København

Den 30.-31. oktober samles byggebranchen til Building Green i København, og her er Bøjsø selvfølgelig med. Vi vil på stand nummer 105 give dig et indblik i, hvordan man ved at renovere ældre ejendomme kan bidrage positivt til både at bevare den danske kulturarv og samtidig sikre et mere klimavenligt byggeri. 

Er du ligesom resten af byggebranchen optaget af, hvordan man skaber mere bæredygtige byggerier både med fokus på klima og arkitektur? På stand nummer 105 vil vi give vores bud på netop det. Vi har i mange år beskæftiget os med at skabe gode og holdbare vinduesløsninger til ældre og bevaringsværdige ejendomme, som har til formål at bevare den danske kulturarv samtidig med, at der vises hensyn til miljøet.

- Ifølge undersøgelser fra blandt andre Social- og Boligstyrelsen er det meget mere klimatungt at rive ned og bygge nyt sammenlignet med, hvis man bevarer og renoverer eksisterende byggeri. Blandt andet derfor har vi i mere end 50 år fokuseret på at skabe vinduesløsninger til ældre og bevaringsværdige bygninger, som arkitektonisk matcher det oprindelige udtryk – men med alle moderne muligheder i forhold til indeklima, energiforbrug, lysindfald og støjreduktion, fortæller Lasse Sørensen, administrerende direktør i Bøjsø døre & vinduer, og fortsætter:

- Det betyder, at vi producerer vinduesløsninger, som både fokuserer på klimafordelene ved at renovere, og hvor designet samtidig ikke går af mode, da de er lavet med det traditionelle håndværk. Vores vinduer produceres nemlig ud fra bygningernes oprindelige plan og arkitektur, så de er vedvarende og tidløse og dermed ikke kræver løbende udskiftning på samme måde.

forsatsvinduer_3d.jpg
Nyt spiller sammen med gammelt  

Med på messen har vi blandt andet et eksempel på vores såkaldte forsatsvindue, som man monterer på den indvendige side af et eksisterende, ældre og bevaringsværdigt vindue. 

- Ved ældre bygninger vil man ofte se, at der sidder et oprindeligt vindue i bygningen, der arkitektonisk passer perfekt, men hvor isoleringen halter. Her er et forsatsvindue den optimale løsning, da man udvendigt bevarer det vindue, bygningen er født med, mens man indvendigt monterer et energioptimeret vindue, som forbedrer både indeklimaet, energiforbruget og eventuelt støjniveauet betragteligt, fortsætter Lasse Sørensen.

Kopi af det oprindelige

Hvis det oprindelige vindue ikke kan bevares for eksempel på grund af råd, så producerer vi også det såkaldte koblede vindue, som er en vindueskonstruktion, der matcher 100 år gamle håndværksteknikker, men med et enkelt lag glas yderst og et termorude inderst. 

- Det koblede vindue er med andre ord en moderne version af de ældre sprossevinduer, som man engang monterede. Vi anvender dog fortsat de ældre håndværksmæssige traditioner og det gedigne snedkerarbejde, hvor sprosserne for eksempel håndkittes. Den største forskel er dermed, at de koblede vinduer lever op til nutidens krav om funktionalitet, lyder det fra Lasse Sørensen. 

Kernetræet, som de koblede vinduer er produceret af, har desuden været igennem en nøje udvælgelsesproces for at sikre en så høj procentandel – og dermed kvalitet – som muligt. Det betyder, at vinduerne er produceret i mindst 99 procent kernetræ, hvilket er unikt for branchen.

Både Bøjsøs forsatsvindue og koblede vindue har produktspecifikke miljøvaredeklarationer (EPD’er), som gør det let at afkode produkternes miljøpåvirkning. Også her kommer det til udtryk, at løsningerne og især forsatsvinduer generelt set egner sig godt til projekter, hvor man ønsker at holde klimaaftrykket på et minimum, mens det arkitektoniske udtryk bevares. 

Faktaboks:

Vidste du, at man ved slid kan skifte delene på et koblet vindue individuelt? Det betyder, at du – i modsætning til moderne vinduer, hvor du skal skifte hele vinduet – kan nøjes med at skifte det, der trænger. På den måde holdes materialeforbruget på et minimum. 

Loading...