< Tilbage til Nyheder

Grindsted Apotek bevarer oprindeligt udtryk med unikke tolagsvinduer fra Bøjsø

Grindsted Apotek7

Den klassiske arkitektur i ældre, historiske og bevaringsværdige bygninger kan sagtens gå hånd i hånd med moderne energikrav. Vinduesproducenten Bøjsø døre & vinduer har udviklet et nyt og helt unikt tolagsvindue, som lever op til de nye, strengere energikrav i BR18. Dermed bevares termovinduet med tolagsglas, hvilket blandt andet er kommet en af Grindsteds smukkeste og ældste bygninger, Grindsted Apotek, til gode.

Tidligere på året kunne Bøjsø døre & vinduer melde ud, at vinduesproducenten efter en lang udviklingsproces nu kan tilbyde et tolagsvindue, der lever op til de skærpede energikrav i bygningsreglementet. Det åbnede således op for flere nye muligheder, da tolagsløsninger arkitektonisk matcher det oprindelige håndværk ved ældre og bevaringsværdige bygninger bedre end trelagsløsninger.

En af de bygherrer, der netop har fået fordelene af tolagsvinduets æstetiske egenskaber, er Grindsted Apotek, som siden 1908 har holdt til i en af byens ældste og smukkeste bygninger i hjertet af byen. Med irgrønt kobbertag på apotekets iøjnefaldende tårn, et imponerende indgangsparti og smukke, sprossede vinduespartier stillede bygningen store krav til en nødvendig opdatering af en række vinduer.

Grindsted Apotek2

- Grindsted Apotek er en fantastisk flot bygning med stor lokalhistorisk værdi. Vi er derfor meget stolte over at have fået til opgave at levere en række to-lags-termovinduer til apoteket. Opgaven har været en spændende udfordring, da vinduerne har en speciel tværpost, som deler det øverste og det nederste vindue. Tværposten er buet, hvilket har stillet store krav til fremstillingen af vinduerne, som alle er speciallavede, fortæller salgschef ved Bøjsø døre & vinduer, Tommy Borg, og fortsætter:

- Det var helt afgørende for Grindsted Apotek, at bygningens oprindelige udtryk blev bevaret med de nye vinduer. Vores termovinduer med to lag giver både et let og slankt udtryk samtidig med, at påklæbede palæsprosser på både inder- og yderside understreger det klassiske look.

Grindsted Apotek3

Matcher den oprindelige stil

Hos Grindsted Apotek er man også rigtig glad for resultatet og ikke mindst samarbejdet med Bøjsø, som hjalp apoteket godt på vej til den helt rette løsning:

- Vi er meget ydmyge over at holde til i så smuk og historisk en bygning, som er en fantastisk ramme om vores stolte apotekergerning. Det har derfor været afgørende for os at finde en løsning, som hverken går på kompromis med æstetik eller energikrav. Tolagsvinduerne fra Bøjsø er lige, som vi kunne ønske os, og vi er meget glade for resultatet, som matcher bygningens øvrige vinduer i både stil, udtryk og farve, siger indehaver af Grindsted Apotek, Lene Brandstrup.

Store arkitektoniske fordele

Ifølge arkitekt MAA og indehaver af Aarhus-tegnestuen rasmusrasmus, Rasmus Challi, der har mange års erfaring med netop at bevare bygningers oprindelige stil, er der et stort potentiale for det nye termovindue fra Bøjsø med tolagsglas, der har flere arkitektoniske fordele sammenlignet med trelagsvinduet:

- Et tolagsvindue giver et lettere og mere elegant udtryk, som passer bedre til ældre og historiske bygninger. Det giver samtidig et bedre lysindfald og en bedre rumfornemmelse end vinduer med tre lag, hvilket har stor indvirkning på indeklimaet og vores generelle velbefindende. Derfor er det positivt at se, at Bøjsø er kommet i mål med et tolagsvindue med energimærke A. 

Termovinduer fra Bøjsø, som har arvet mange af de fine detaljer fra virksomhedens koblede vinduer, kan anvendes i både historiske bygninger og i nybyggeri. Rammer, sprosser og den udvendige side af karmen er i sibirisk lærketræ, hvilket giver en helt unik holdbarhed uden knaster. Indvendig er karmen udført i fyrretræ i en høj kvalitet ligeledes uden knaster.

Loading...