< Tilbage til Nyheder

Tilskud til renovering

_B5I5648.jpg

27-11-2024

I Danmark er der cirka 355.000 bevaringsværdige huse, som er udpeget af landets kommuner, fordi de fortæller om en byggeskik, arkitektur eller kulturhistorie i lokalområdet, som man ønsker at bevare. Det betyder også, at rigtig mange boligejere i dag bor i et bevaringsværdigt hus, hvor der bliver stillet større krav til eksempelvis en renovering.

Alt lige fra facade og skorsten til kviste og vinduer skal nemlig renoveres med fokus på oprindelige konstruktioner og detaljer, og byggematerialerne skal således også nøje udvælges. Det kan ofte resultere i en større udgift end normalt:

Mange af de bevaringsværdige huse er placeret i landets ældre byer og er opført helt tilbage i 1800-tallet, hvor man brugte andre håndværksteknikker, end man gør i dag. Skal man således udskifte eksempelvis husets vinduer, skal de nye produceres efter det oprindelige håndværk og samtidig leve op til nutidens skærpede energikrav. Det kræver specialproducerede vinduer, som er en kende dyrere end de mere traditionelle trævinduer. På samme måde er det også gældende for andre byggematerialer, der skal specialproduceres, som døre og vinduer til netop dette formål og således også igennem en lang årrække har vi rådgivet danske boligejere i renovering af ældre og bevaringsværdige huse.

I mange tilfælde er det dog muligt for boligejere at få tilskud til renoveringen fra kommunen. Renoveringen har nemlig ikke kun betydning for den enkelte boligejer, men også for gadebilledet og det idylliske udtryk, som de ældre huse kan give. På den måde bidrager kommunen således også til at værne om den danske bygningskultur.

Tilskud til husets ydre

Stadil_Praestegaard27.jpg
Støtte til det bevaringsværdige hus

1.Tilskud fra din kommune:
Ca. hver tredje kommune har særlige udvalg, byfonde eller facaderåd, der hjælper med at bevare historiske bygninger og giver tilskud til renovering. For at få støtte skal huset typisk være opført før 1950, være væsentligt nedslidt og have en bevaringsværdi i klasse 1-4.Dette sker gennem kommunes bygningsforbedringsudvalg, som i sidste ende bevilliger pengene.

Mange kommuner tilbyder op til en tredjedel af renoveringsudgifterne, især til bygninger med høj bevaringsværdi (1-9), hvor arkitektonisk og kulturhistorisk betydning vægtes højt. Tilskud varierer dog, så kontakt din kommune for konkrete krav og muligheder.

Udover at landets kommuner kan udpege bevaringsværdige bygninger med kommuneatlas og lokalplaner, så kan Kulturstyrelsen også udpege dem. Det sker på styrelsen eget initiativ eller efter indstilling fra Det Særlige Bygningssyn, som er et rådgivende udvalg i bygningsfredning og -bevaring. Det er dog kommunerne, der står for tilskudsordningen

2.    Tilskud fra private fonde
Du kan være heldig at finde en privat fond, som vil støtte dit renoveringsprojekt. Hos foreningen Historiske Huse kan du finde inspiration til, hvilke relevante private fonde, du kan undersøge.

3.    Tilskud fra Bygningspuljen
Det er også muligt at søge om støtte til energiforbedringer gennem Bygningspuljen, hvis dit hus har energimærket E, F eller G og er registreret som helårsbolig. Bygningspuljen gælder foreløbig frem til 2026 og udbetaler støtte en gang om året.

 

Bøjsø Møn 14

Støtte til det fredede hus

1.    Tilskud fra Slots- og Kulturstyrelsen
De fredede bygninger sorterer under Slots- og Kulturstyrelsen, der også tilbyder støtte til gennemgribende renoveringer – både i form af finansiering og rådgivning. 

2.    Tilskud fra private fonde
En række fonde giver tilskud til renovering af fredede ejendomme. Det er forskelligt, hvad fondene fokuserer på. Foreningen Historiske Huse har lagt en oversigt over relevante fonde ud på sin hjemmeside. 

3.    Skattefradrag for udgifter til vedligehold
Du kan få indirekte tilskud til at vedligeholde og renovere dit fredede hus i form af skattefradrag. Det bliver administreret gennem Bygnings Frednings Foreningen (BYFO), som hjælper med at vurdere din ejendom, fastsætte et fradrag og indberette dine udgifter til Skattestyrelsen.

koebmagergade_skole5.jpg

Fakta:

Fredede bygninger
Ud af de i alt 355.000 bevaringsværdige bygninger

er cirka 9.000 af dem fredede. Mens bevaringsværdige bygninger har lokal eller regional værdi, så har fredede bygninger særlige arkitektoniske eller kulturhistoriske kvaliteter med national betydning. En fredning gælder desuden hele bygningen, ude som inde, mens en udpegning som bevaringsværdig alene gælder bygningens ydre. Her er der også forskellige støttemuligheder blandt andet fra Slots- og Kulturstyrelsen og private fonde.

Tommy_Borg.jpg

Kontakt Bøjsø

Hos Bøjsø er vi faguddannede inden for byggebranchen og har mere end 40 års erfaring med at finde de rigtige løsninger til dit byggeprojekt.

Har du spørgsmål skal du derfor ikke tøve med at kontakte os. Vores konsulenter kommer gerne ud til dig og rådgiver om valg af materiale, udførelse af projekter m.m.

Telefon: +45 75 33 33 44

Find din kontakt

Loading...