< Tilbage til Trækvalitet

Vælg de bæredygtige vinduer

klassisk-og-moderne_koblede-vinduer (4).jpg

Sådan vælger du de mest bæredygtige vinduer

Bæredygtighed fylder mere og mere i danskernes hverdag, og det påvirker vores valg. Det gælder lige fra valg af fødevarer, påklædning og transportformer til valg af byggematerialer til boligen.

Her er vores bedste råd til, hvordan du vælger de mest miljørigtige vinduer.

Den bæredygtige tilgang har sneget sig ind i danskernes hverdag, og flere er bevidst begyndt at vælge økologiske madvarer, cykelture på arbejdet og tøj fra genbrug for simpelthen at skåne miljøet.

Hos Bøjsø ved vi, at boligejerne i stigende grad tænker i langsigtede løsninger og efterspørger produkter, som belaster miljøet minimalt.

EPD / Miljøvaredeklaration

En EPD (Environmental Product Declaration), dokumenterer en byggevares miljømæssige egenskaber, og fra 1. januar 2023 er det et lovkrav, at man ved alt nybyggeri kan dokumentere bygningens samlede klimapåvirkning med en livscyklusvurdering (LCA).

VinduesIndustrien har udgivet branchevaredeklarationer for vinduer, som også indbefatter Bøjsø’s koblede vinduer.

Læs mere her: EPD Danmark

Flere mennesker er blevet bevidste om bæredygtig tænkning. Både fordi nye vinduer har stor betydning for boligens samlede varmetab og CO2 udslip, og fordi det er et fag, hvor der virkelig er forskel på produkter og hvordan de produceres. Mange kan lide at vælge de bæredygtige materialer, men måske ved de ikke, hvor de skal begynde og hvad man skal være opmærksom på, når de køber nye vinduer.

Derfor kommer vi med vores tre bedste tips om valg af det mest bæredygtige vindue.

Villa_i_holte12.jpg
Villa_i_Kolding6.jpg

1. Sørg for at vinduet lever længe

Noget af det allervigtigste, når du skal finde vej til det mest bæredygtige vindue, er vinduets levetid. Her skal du kigge på, hvilke materialer det er produceret i, da der er stor forskel på, hvornår materialerne forgår – og således også hvornår der igen skal investeres i nye vinduer.

Det er bedst at vælge materialer med en høj procentdel kernetræ, da det giver den længst mulige levetid.

Det er vigtigt at købe vinduer i materialer, der ikke forgår, så man undgår allerede om 20 år igen at skulle investere materialer og penge i nye vinduer.

Bøjsø's vinduer består af kernetræ med en tæt træstruktur, der giver træet en utrolig styrke. På den måde får vinduet en forventet levetid på over 100 år, hvor man ikke skal belaste naturen med nye.

Bemærk dog, at det ikke er alle vinduer, som består at kernetræ, der har den lange levetid. Konstruktionen har også stor betydning. Hos Bøjsø har vi opbygget det koblede vindue med en energi-termorude i den indvendige ramme og enkeltlagsglas udvendigt, som beskytter og forlænger levetiden yderligere.

Hvad er et koblet vindue

Produktion2.jpg

2. Skån miljøet ved at vælge træ

Materialevalget har ikke udelukkende betydning for, hvor længe vinduet lever, men også om det kan nedbrydes igen. Her er det en fordel, at en så stor andel af vinduet som muligt består af træ. Det er nemlig naturens egne materialer og er således nedbrydeligt, når det kommer til den proces.

Bøjsø producerer koblede vinduer, som matcher de gamle håndværksmæssige traditioner. Det vil sige, at hele vinduet – undtagen glasset og beslagene – faktisk er lavet i naturligt materiale. Samtidig er vores kit lindoliebaseret, mens malingen er vandbaseret, og stort set alt er således biologisk nedbrydeligt.

Trækvalitet

Energi-kobledevinduer.jpg

3. Skru ned for CO2-udslippet med højt energimærke

Det er velkendt, at nye vinduer kan spare på varmeregningen og skabe et bedre indeklima, men de kan i høj grad også gøre huset mere miljøvenligt ved at reducere CO2-udslippet.

Det er vigtigt, at du ikke kun tænker på pengepungen, når du vælge energimærke. For det er ikke kun et udtryk for, hvor energieffektivt vinduet er, i men også hvor stort et CO2-udslip, der følger med.

Her har vinduer med energimærke A den absolut bedste isoleringsevne, man kan få, efterfulgt af B og C.

Læs mere om Energioptimering

Loading...