Helt specielle vinduer til en helt særlig villa

Det var kærlighed ved første blik, da Kirsten og Hans-Henrik købte den over 100 år gamle proprietærvilla nær Kongevejen i Holte. Og den arkitektur, de forelskede sig i, skulle naturligvis bevares, da vinduerne var klar til udskiftning. Efter en længere jagt på den rigtige leverandør faldt valget på Bøjsø døre og vinduer.

 

Stilladset er lige blevet taget ned efter renoveringen, men det er faktisk svært at se, hvad der er blevet udskiftet. Først tæt på kan man se, at vinduerne er helt nye.

 

”Prøv at se”, siger Hans-Henrik og peger på et lille vindue over døren. ”Det var sådan nogle detaljer, vi faldt for”. Rundvisningen starter foran hoveddøren, der er produceret specielt til huset af Bøjsø. Det samme gælder vinduet ovenover, der har en meget unik opsprosning med helt smalle sprosser ­– ikke noget man lige køber i standardmål i det lokale byggemarked.

 

På jagt efter den oprindelige karakter

Allerede da familien Søndersted-Olsen købte huset, fortalte deres byggesagkyndige, at vinduerne snart skulle udskiftes. Det var nemlig de originale vinduer fra 1907, der stadig holdt ud.

Med tiden blev det da også svært at holde træk og kulde ude. Slid og gammeldags vinduesglas var forklaringen. Derfor blev jagten på nye vinduer sat i gang for et par år siden. De nye skulle bevare husets oprindelige karakter, men også meget gerne isolere bedre.

 

Moderne teknologi og gode håndværkstraditioner  

Efter grundig research på nettet fandt familien på Rudersdalsvej frem til Bøjsø. ”I deres billedgalleri kunne vi se døre og vinduer i alle tænkelige former, og det var klart, at de havde den erfaring og det engagement, vi var ude efter.”, fortæller Hans-Henrik. Samtidig opfyldte Bøjsøs vinduer kravene til energieffektivitet og funktionalitet.

 

God sparring helt fra start

Det er ikke altid lige til at måle gamle, skæve bygninger nøjagtigt op. Så en af Bøjsøs konsulenter var på besøg på Rudersdalsvej. Besøget resulterede også i nye idéer. Den karakteristiske opsprosning fra hoveddøren kunne nemlig også bruges til kældervinduerne. Og på den måde give huset endnu mere karakter.

 

Den tilgang til processen viste sig at være gennemgående for samarbejdet med Bøjsø. Der var hele tiden tæt kontakt og god sparring. Både direkte med familien og med den murermester, der stod for hele renoveringen.

 

En anden ting, der tiltalte familien ved vinduerne fra Bøjsø var det kompromisløse materialevalg. Træet i Bøjsøs vinduer kommer nemlig fra sibirisk lærketræ, som ikke optager fugt og vand i det ellers hårde skandinaviske klima. Derved adskiller det sig fra for eksempel fyrretræ, som typisk bliver brugt til vinduesproduktion i Danmark.

 

Vi skal bo i huset de næste 30-40 år, men det giver en god fornemmelse at vide, at vinduerne kan holde meget længere end det. På den måde kan vi være med til at sikre, at byggestilen fra århundredeskiftet bliver bevaret.”, slutter Hans-Henrik, og lukker vinduet på børneværelset efter en nøje gennemgang af alle funktionerne i de koblede vinduer fra Bøjsø.